top of page
Writer's pictureHarri Mattila

Kaksi Final Four -pettynyttä vastakkain

Niinhän siinä kävi, että Savo-Volley rökitti Akaa-Volleyn ja Raision Loimu pyöritti Kokkolan Tiikereitä. Tämä tapahtui Suomen Turussa viikko sitten, molemmissa taisteluissa loppunumerot olivat 3 – 1 ja panoksena Suomen Cupin finaali. Semmoista se on, peli nimeltä lentopallo. Mutta menneet on menneitä, kausi jatkuu…


Akaa-Volley ja Tiikerit kohtaavat tulevana lauantaina Akaa Areenalla. Kuinka on tappionkyyneleiden kuivaaminen onnistunut kummassakin leirissä? Ovatko paperinenäliinat loppu paikallisista marketeista? No, ehkä molemmissa joukkueissa hyvin tunnetaan valmentajien yleisin kannustus: ”Seuraava pallo, seuraava pallo!” Uskotaan siis, että tappiot ovat, jos ei kokonaan unohdettu, niin ainakin tungettu jonnekin syvälle huoltolaukkujen sivulokeroihin.


Luvassa on jälleen iloista lentopalloa viikonlopun ratoksi.


Nyt seuraa vakava varoitus vierasjoukkueelle. Akaa-Volley haki lauantai-iltaan vauhtia pelaamalla keskiviikkona puolalaista Projekt Warszawaa vastaan Varsovassa. Valmentaja Olli Kunnari, hänen adjutanttinsa ja koko joukkue tietävät nyt, miten lentopallo -nimistä urheilua pitää harjoittaa ihan sillä Euroopan korkeimmalla tasolla. Tiikerilauman kannattaa perehtyä huolella kuntien ylläpitämiin ohjeisiin siitä, miten varautua äkillisiin katastrofi- ja muihin vaaratilanteisiin. Toki varautumisen tarve koskee myös kotijoukkuetta.


Ensinnäkin kunnat lähettävät kovaäänisistä yleisen vaaramerkin. Tähän voidaan rinnastaa lauantaina Akaa Areenalla kuultava päätuomarin pillin ääni. Siinä vaiheessa kentälle komennetun tiikerikuusikon pitää terästäytyä, kumartua hieman eteenpäin ja siirtää paino päkiälle. Siitä on sitten helpompi singahtaa, kun Akaan Mikko Räsäsen hypäri tulee verkon yli kuin ohjus konsanaan. Jos aloitus arvotaan vieraille, niin kyllä kotijoukkuekin saa tarkkana olla. Kokkolan Jere Mäkisen kädestä on lähtenyt jo 20 ässää kauden tässä vaiheessa.


Vaara ohi -merkki tulee kuntien kovaäänisistä, kun kansalaiset voivat taas rentoutua. Lentopallossa tuo merkki ei eroa vaaramerkistä millään tavoin. Tuomari toki viittoilee omiaan vihellyksen jälkeen ja aina silloin tällöin vilauttaa myös keltaista korttia jollekin. Tuskinpa lauantaina nähdään keltaista missään vaiheessa – pelipaidoissa toki, mutta korteissa ei? Valmentaja Mikko Keskisipilä on ehkä korttiherkin Tiikereissä ja olisiko Matéj Šmídl katsellut useimmin keltaista Akaan riveissä. Näistä ei taida tilastoja olla saatavilla? Keltaista taikka ei, niin lentopallo pysyy kuitenkin siistinä pelinä alusta loppuun.


Kun kunta lähettää yleisen vaaramerkin, suositellaan ilmanvaihto suljettavaksi. Tätä ei voi suositella Akaa Areenan talkkarille lauantaina, vaikka se tuomarin vihellys kajahtaakin. Lähes täysi katsomo alkaisi haukkoa henkeä, kun happi kävisi vähiin. Pelaajista puhumattakaan. Vaikka kummallakin joukkueella on kyllä niin kokeneet karpaasit kapteeneina– Akaalla Panu Pitkänen ja Tiikereillä Antti Leppälä – että he kyllä hoitavat hommansa vaikka hapettomassakin hallissa.


Seuraava vaaratilanneohje pätee lentopalloonkin: Vältä puhelimen käyttöä! Kuka sitä nyt whatsappia tai tiktokkia kesken pelin kaipaa. Voin kuvitella, että molemmissa joukkueissa on nuorukaisia, joilla on puhelin jo niin kiinni kämmenessä, että pala ihoa irtoaa aina ennen harjoituksia ja pelejä. Mutta eiköhän lauantai-illan huuma voita kuitenkin kännykkäpelit. Vai mitä, joukkueiden kuopukset, Walter Schreck (17v.) ja Antti Taponen (19v.)?


Kaksi seuraavaa vaaratilanneohjetta sopivat varmasti sekä Kunnarin että Keskisipilän kuvioihin. Kansalaisia kehotetaan pysymään sisällä eikä missään tapauksessa poistumaan alueelta. Sopii erittäin hyvin lentopallo-ottelun pelaajillekin. Toki jos alueella tarkoitetaan itse kenttää, tilapäinen poistuminen on suorastaan suositeltavaa, mikäli pallot kimpoilevat katsomon suuntaan. Tässä yhteydessä poikkeus sallittakoon etenkin liberoille, Akaan Louis Pineaulle ja Jyri Niemelle sekä Tiikerien Aleksi Mäkiluomalle ja Teemu Lahdelle. Tai mistä sen tietää, vaikka Akaa-Volleyn liberopaita olisi Šmídlin päällä ja tiikeriliberona häärisi Matias Saviaro. Valmentajien oivalluksista ei koskaan tiedä.


Loput noista vaaratilanteisiin varautumisista jäävät kyllä huoltajien, Akaan Erkki Tuomen ja Kokkolan Jasse Puikon hoteisiin. Kolmeksi päiväksi ruokaa ja juomaa, lääkkeitä, hygieniatarvikkeita, taskulamppu ja radio löytynevät näiden herrojen kapsäkistä. No, tuo radio saattaa puuttua… Ohjeissa pyydetään varaamaan mukaan myös käteistä rahaa. Tämä on ongelmallinen kohta, sillä lentopalloseurojen taloudesta vastaavat tuskin sallivat käteisvarojen mukana kuljettamista. Ja lentopalloilijat ovat niin nuoria, etteivät taida edes tietää, mitä käteisellä rahalla tarkoitetaan!


Vielä noissa varautumisohjeissa kehotetaan varaamaan ruokaa myös lemmikeille. Vaikka Akaa-Volley kykenisi lauantaina kesyttämään tiikerilauman, niin tuskin puheenjohtaja Torsti Mahlanen haluaa noista lemmikkejä kuitenkaan. Molemmat siis hoitakoot omat eväänsä.


Vaarallisia tilanteita, taikka ei. Joka tapauksessa lauantaina kannattaa tassutella kohti Akaa Areenaa. Tampereen ja Hämeenlinnan suunnilta pääsee kävelyetäisyydelle myös junalla. Lauantai-illan kunniaksi auto kannattaa jättää kotiin. Peli alkaa poikkeuksellisesti vasta klo 18.30, mutta miksi ei tulla paikalle jo klo 14, jolloin alkaa Akaa Futsalin liigamatsi Alastaron Urheilijoita vastaan? Futsal-peliin on vapaa pääsy.


Akaa-Volleyn peleihin voit lunastaa pääsylipun etukäteen totuttuun tapaan Kuntoaskel Oy:stä (Viiala), Toijalan Neste-huoltoasemalta tai Öljymäen Kyläkuppilasta (Urjala). Muistathan, että Mestaruusliigaa voit seurata myös Ruutu+ -palvelusta.




Mäkinen vastaan Ivanov - montako kertaa tämä tilanne toistuu lauantaina? Arvaa ja tule paikan päälle laskemaan, kuinka lähelle osuit.

77 katselukertaa0 kommenttia

Comentários


bottom of page